10 tips voor een nieuwe keuken

 

  1. Denk na over jouw gebruik van de keuken.
    Denk eerst goed na over het gebruik van je keuken, en wat je allemaal kookt. Als je enkel een eitje bakt heb je wellicht genoeg aan een zeer eenvoudige keuken, die er overigens wel leuk kan uitzien.
  2. Kies enkel toestellen die je gebruikt.
    Je hebt een brede waaier aan keuzemogelijkheden bij de toestellen. Neem enkel wat je echt nodig hebt. Het is zonde om in dure toestellen te investeren als je die uiteindelijk toch niet gebruikt.
  3. Bepaal de driehoeksverhouding.
    Ga bij het ontwerp van de keuken uit van jouw driehoekopstelling van koken – spoelen – berging. Dit geeft een goede werkflow.
  4. Denk na over de (rugvriendelijke) hoogte van het werkvlak.
    Standaard wordt de hoogte van het werkvlak genomen op 92cm. Maar afhankelijk van je eigen lengte kan je dit laten verlagen of verhogen. Maar de keuken een aangename plek voor je rug, want je brengt er veel tijd door.
  5. Afstand tussen werkvlakken en/of kastenwand.
    De ideale afstand tussen de werkvlakken of een werkvlak en een kastenwand is 120cm.
  6. Op ooghoogte. 
    Zet toestellen of zaken die je frequent gebruikt op ooghoogte, zo vermijd je onnodig bukken.
  7. Laden beter dan deuren.
    Plaats bij voorkeur laden onder het werkvlak, en geen kasten met deuren.Ook zo vermijd je bukken en wordt het tillen van een kookpot makkelijker.
  8. Denk aan het onderhoud.
    Kies onderhoudsvriendelijke materialen, in functie van het gebruik. (Zie ook tip 1.)
  9. Eet- en barfunctie in de keuken.
    Denk na of je graag in de keuken wilt eten en/of borrelen of socializen in de keuken terwijl je kookt of bezig bent. Of dat je vrienden of (klein)kinderen om je heen wilt, alleen wilt ontbijten of ook de mogelijkheid wilt om de lunch of voor een al dan niet intiem diner.
  10. Laat je adviseren door een specialist ter zake. 
    ‘Last but nog least’, vraag de hulp van een specialist. Een interieurarchitect kan je praktisch en esthetisch advies geven, rekening houdend met jouw wensen en noden. Foutjes en nalatigheden, van grote aard zoals het ontbreken van voorzieningen, foute materialen tot de plaatsing van (voldoende) stopcontacten, mogelijkheden en onmogelijkheden, zijn achteraf moeilijk weg te werken. Ook een vakman die je keuken helemaal tot in de puntjes voor je ontwerpt en maakt kan je grote moeilijkheden besparen en zorgen dan je droomkeuken werkelijkheid wordt.
Recent Posts

Start typing and press Enter to search